Статті Технологія виробництва олії

Технологія виробництва олії

Соняшник (Helianthus)

Соняшник – одна з найважливіших і найбільш поширених сільськогосподарських культур в Україні. Назва «соняшник» говорить сама за себе. Великі суцвіття соняшника, облямовані яскравими променистими пелюстками, і справді нагадують сонце. До того ж, соняшник володіє унікальною здатністю повертати свою квітку за сонцем. Він любить родючий ґрунт, світлолюбний і погано переносить заморозки. Чим більше сонячних і теплих днів, тим більше олії в насінні. Тому найбільш поширено культивування соняшнику у південних регіонах нашої країни. Соняшник – дуже «жадібна» культура. За один сезон він витягує з ґрунту всі соки. Як правило, на те ж поле квітку сіють тільки через 7-8 років. У цілому під соняшник в Україні використовується понад 4 тис. гектарів землі. Але у зв’язку з довгим періодом сівозміни, теплолюбивостю, ця цифра сильно коливається. Відповідно, і кількість сировини для виробництва соняшникової олії рік від року змінюється, що і є головним чинником, який впливає на ціну готової продукції.

Переробка насіння

Якість соняшникової олії залежить від якості насіння соняшнику, що надходить на переробку, термінів та умов зберігання насіння перед віджимом. Основними якісними характеристиками для соняшникового насіння є олійність, вологість, термін дозрівання. Олійність залежить від сорту соняшнику і від того, наскільки тепле і сонячне літо видалося. Чим вище олійність соняшникового насіння, тим більший вихід олії. Оптимальний відсоток вологості соняшникового насіння, що надходить на переробку, – 6%. Занадто вологе насіння зберігати складніше. Термін дозрівання в наших кліматичних умовах – дуже важливий фактор, що побічно впливає на ціну соняшникової олії. Пік виробництва і пропозиції готового рослинного продукту – жовтень – грудень. А пік попиту – кінець літа – початок осені. Відповідно, чим раніше отримано соняшникове насіння на переробку, тим швидше готовий продукт надійде споживачеві. Крім того, насіння, що надходить на переробку, повинно бути добре очищеним, вміст сміття не повинен перевищувати 1%, а битого зерна – 3%. Перед переробкою проводиться додаткове очищення, сушіння, руйнування шкірки насіння і відділення її від ядра. Потім насіння подрібнюють – виходить мезга.

Віджим (виробництво) соняшникової олії

Рослинну олію з мезги насіння соняшнику отримують 2-ма методами – віджимом або екстрагуванням. Віджим – більш екологічний спосіб. Хоча вихід олії, звичайно, менший. Як правило, перед віджимом мезгу прогрівають при 100-110°С в жаровнях, водночас перемішуючи і зволожуючи. Потім просмажену мезгу віджимають в шнекових пресах. Повнота віджиму олії залежить від тиску, її в’язкості і щільності, товщини шару мезги, тривалості віджимання та інших чинників. Особливий смак олії після гарячого віджиму нагадує підсмажене насіння соняшнику. Олії, отримані гарячим пресуванням, інтенсивніше забарвлені й ароматизовані завдяки продуктам розпаду, що утворюються під час нагрівання. Рослинну олію холодного віджиму отримують з мезги без прогріву. Перевага такої олії – збереження у ній корисних речовин: антиоксидантів, вітамінів, лецитину. Негативний момент – такий продукт не може довго зберігатися, швидко каламутніє та гіркне. Макуху, що залишається після віджимання олії, можна піддати екстрагуванню або використовувати у тваринництві. Соняшникова олія, отримана методом віджимання, називають «сирою», оскільки її тільки відстоюють і фільтрують. Така олія має високі смакові і поживні властивості.

Екстрагування соняшникової олії

Виробництво соняшникової олії методом екстрагування передбачає використання органічних розчинників (найчастіше екстракційних бензинів) і проводиться в спеціальних апаратах – екстракторах. У ході екстрагування виходить місцелла – розчин олії в розчиннику і знежирений твердий залишок – шрот. З місцелли і шроту розчинник відганяється в дистилятори і шнекові випарники. Готову олію відстоюють, фільтрують і відправляють на подальшу переробку. Екстракційний метод вилучення олії більш економічний, оскільки дозволяє максимально витягти жир із сировини – до 99%.

Рафінація соняшникової олії

Олія, піддана рафінації, практично не має кольору, смаку, запаху. Таку олію ще називають знеособленою. Її харчова цінність визначається лише наявністю незамінних жирних кислот (головним чином, лінолевої та ліноленової), які ще називають вітаміном F. Цей вітамін відповідає за синтез гормонів, підтримання імунітету. Він надає стійкість і еластичність кровоносним судинам, зменшує чутливість організму до дії ультрафіолетових променів і радіоактивного випромінювання, регулює скорочення гладкої мускулатури, виконує ще безліч життєво важливих функцій.

При виробництві рослинної олії існує кілька ступенів рафінації.

Перший ступінь рафінації

Позбавлення від механічних домішок – відстоювання, фільтрація та центрифугування, після чого рослинна олія надходить у продаж як товарна нерафінована.

Другий ступінь рафінації

Видалення фосфатидів або гідратація – обробка невеликою кількістю гарячої (до 70°С) води. У результаті білкові та слизові речовини, які можуть призвести до швидкого псування олії, набухають, випадають в осад і видаляються. Нейтралізація – це дія на нагріту олію основою (лугом). На цьому етапі видаляються вільні жирні кислоти, які є каталізатором окислення і причиною диму під час смаження. Також на стадії нейтралізації видаляються важкі метали та пестициди. Нерафінована олія має трохи меншу біологічну цінність, ніж сира, тому що при гідратації видаляється частина фосфатидів, але зберігається довше. Така обробка робить рослинну олію прозорою, після чого вона називається товарною гідратованою.

Третій ступінь рафінації

Виведення вільних жирних кислот. При надлишковому утриманні вищевказаних кислот в олії з’являється неприємний смак. Олія, що пройшла ці три етапи, називається вже рафінованою недезодорованою.

Четвертий ступінь рафінації

Відбілювання – обробка олії адсорбентами органічного походження (переважно спеціальними глинами), поглинаючими фарбувальними компонентами, після чого жир освітлюється. Пігменти переходять в олію з насіння і також загрожують окисленням готового продукту. Після відбілювання в олії не залишається пігментів, у тому числі каротиноїдів, і вона стає світло-солом’яним.

П’ятий ступінь рафінації

Дезодорація – видалення ароматичних речовин шляхом впливу на соняшникову олію гарячою сухою парою при температурі 170-230°С в умовах вакууму. Під час цього процесу знищуються пахучі речовини, що також призводять до окислення. Видалення вищевказаних, небажаних домішок призводить до можливості збільшення терміну зберігання олії.

Шостий ступінь рафінації

Виморожування – видалення воску. Воском покрито все насіння: це своєрідний захист від природних факторів. Віск надає олії каламутності, особливо під час продажу на вулиці в холодний період року, і тим самим псує його товарний вигляд. У процесі виморожування олія виходить безбарвною.

Пройшовши всі етапи, рослинна олія стає знеособленою. З такого продукту виготовляють маргарин, майонез, кулінарні жири, застосовують при консервуванні. Тому він не повинний мати специфічного смаку або запаху, щоб не порушувати загальний смак продукту. А на прилавки соняшникова олія потрапляє в таких різновидах:

Рафінована олія недезодорована – зовні прозора, але зі специфічним для неї запахом і кольором.

Рафінована дезодорована олія – дуже прозора, світло-жовта, без запаху і смаку насіння.

Нерафінована олія – темніша, ніж вибілена, може бути з осадом, але тим не менше вона пройшла фільтрацію і, звичайно, зберегла запах, який ми всі знаємо з дитинства.

Фасування соняшникової олії

Соняшникова олія має обмежені терміни зберігання. Термін зберігання олії, розфасованої в пляшки, становить 4 місяці – для нерафінованої і 6 місяців – для рафінованої. Для розливної – до 3 місяців. Купуючи соняшникову олію ТМ «Масляна» в пляшці, ви гарантовані від неприємностей: несподіваного витікання олії в сумці, придбання неякісного товару і тощо. Розфасована в пляшки олія містить на тарі всю необхідну інформацію про продукт і є гігієнічно чистою. Сучасні технології виробництва фасованої соняшникової олії ТМ «Масляна» практично виключають ручну працю. Все виконується на автоматизованій лінії – швидко, якісно, акуратно. Пластик, з якого видувається тара, міцний, легкий і екологічно чистий. Пляшки закупорюються герметично, форма тари оптимізується під запити клієнтів, а також має зручні виїмки, рельєфну поверхню, що не дає тарі ковзати в руці.