Статті Чого не варто робити з олією

Чого не варто робити з олією

  1. Наливати олію на розпечену сковороду. Всі жири відразу запалюються під дією високої температури. А температура розігрітої сковороди може перевищувати 300°С!
  2. Залишати олію без нагляду. Ніколи не залишайте олію нагріватися, якщо ви за нею не стежите, тому що можливо її мимовільне займання! Якщо ж раптом ваша олія спалахне – ніякої паніки: швидко накрийте її вологою ганчіркою (фартухом з грубого полотна тощо). В жодному разі, щоб загасити не заливайте водою!!!
  3. Підсмажувати продукти в підгорілій олії. Будь-яка підгоріла олія буде стріляти і незмінно зіпсує смак страви.
  4. Зберігати олію на світлі. Світло провокує окислювальні процеси в олії і руйнує корисні речовини, що є у ній. Нерафінована олія швидко втрачає свій колір (пігменти, що знаходяться в олії, руйнуються) і гіркне. Рафінована олія також «вицвітає» і хоч це суттєво не впливає на якість, все-таки варто зберігати її в захищеній від світла місці.
  5. При приготуванні страв з рубленого м’яса кількість рідини (молока, води, майонезу), що додається, у фарш, не повинно перевищувати 10% від маси м’яса. Зайва рідина із соком при смаженні, витікаючи з виробу, збирається в згущеному вигляді на сковороді, а також провокує “стрілянину” Вашої олії.
  6. Перед підсмажуванням м’яса шматочки слід заздалегідь просушити, загорнувши у паперову серветку. Волога, що знаходиться в м’ясі (часто не до кінця розмороженому) потрапляє в олію і вона починає «стріляти» та диміти.
  7. Нарізану сиру картоплю перед обсмажуванням необхідно ретельно промити холодною водою, щоб видалити з поверхні крохмальні зерна (інакше скибочки склеюються між собою і навіть можуть прилипнути до дна), а також осушити (наприклад, паперовим рушником) – це прискорить утворення скоринки, олія не буде розбризкуватися, шматочки рівномірно обсмажаться.
  8. Не слід використовувати соняшникову олію в їжу, після того як закінчився термін її реалізації. З часом у ній утворюються окиси, які порушують в організмі обмін речовин.
  9. І найголовніше: ніколи не можна повторно використовувати олію після смаження. При нагріванні в ній утворюються токсичні сполуки, які мають мутагенну і канцерогенну дії. А ось корисні компоненти в ній не залишаються взагалі.